Vyhledávané i zatracované
Olivy – středomořské zlato, se u nás nepěstují, jejich hlavními dodavateli jsou jižní země jako Španělsko, Řecko nebo Chorvatsko. Dají se plnit, nakládat, prostě jejich využití je široké.
Stromky – olivovníky rodí tyto zvláštní ovocné plody. Jsou zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich využití v kuchyni je opravdu všestranné, přidávají se do salátů, studených i teplých pokrmů, jíst se dají i jen tak, vhodné jsou jako příloha ke sklence vína. Hojně používaný, i v naší české kuchyni, je olivový olej.
Nejen v kuchyni
Díky tomu, že jsou olivy prospěšné našemu zdraví, sáhly po těchto plodech i výrobci kosmetiky a farmaceutické závody. Zabraňují vzniku nádorů, působí jako elixír mládí, očišťují tělo od toxinů, příznivě působí na činnost srdce a imunitní systém, pomáhají při redukci váhy. Použít se dají také zevně, např. na vyrážky nebo při drobných poranění, kdy usnadňují hojení.
Kosmetické přípravy obsahujícíolivy se používají na pleť i vlasy. Zvláště účinný je olej za studena lisovaný, zklidní podrážděnou pokožku, umí zatočit s vráskami a je citlivý i co se týká dětské pleti. V péči o svou pleť používala olivy již samotná Kleopatra.
Jako lék se dá použít na drobné popáleniny a umí zmírnit následky hmyzího bodnutí. Pokud si s ním namasírujete unavené nohy, během chvíle pocítíte úlevu.
Vysušeným rukám dodá olivový olej hebkost a zamezí tvorbě prasklin, rukám stačí jednou za sedm dní koupel z olivového oleje. Sami budete překvapeni, jak vaše ruce budou vypadat, prostě jako samet. Olivový olej má také blahodárný vliv na vlasy a na jejich vzhled, po jeho použití ve formě masky se budou krásně lesknout a budou i vyživené. Zabrání také nepříjemným a ne příliš vzhledným roztřepeným konečkům.
Prostě je to zázrak ze samého srdce Středomoří a tak bychom tyto plody měli patřit do našeho života.