5 potravin a rád k lepšímu trávení
Držíte dietu nebo se v průběhu týdne v jídle krotíte a přes víkend si dopřejete nějaké to pouštění otěží? Neudrželi jste se a dopřáli si trochu více jídla na oslavách, než jste zvyklí anebo jste výjimečně zařadili do jídelníčku potraviny, které Vám nedělají zrovna nejlépe, ale i tak je máte rádi? Nic z toho určitě není špatně. Problém ovšem většinou nastává později, a to konkrétně ve fázi trávení, kdy nám to dá naše tělo opravdu pěkně, jak se říká, sežrat. Postihne nás tak nepříjemný pocit nafouknutí, kdy si připadáme jako v 9. měsíci těhotenství a nechceme raději nikam chodit, přijít můžou ale také horší obtíže, jako je zácpa anebo naopak průjem. Tyto nepříjemnosti mohou přicházet ovšem i nečekaně a bez nám zřejmého důvodu. Jaké potraviny nám mohou v tomto případě podat pomocnou ruku?
Jednou z těchto potravin je psyllium neboli jitrocel indický od Naklíčeno. Tato rozpustná vláknina je naprosto ideálním pomocníkem. Problémy s trávením jsou velice často spojeny právě s nedostatkem vlákniny v naší stravě. S psylliem ji tak obstojně doplníte a navíc i detoxikujete právě oblast střev.
Celer. Této potravině sice nepřijde na chuť úplně každý, jeho účinky jsou ale přímo zázračné nejen v oblasti zácpy a bolavého žaludku. U celeru se setkáváme s antibakteriálními účinky a pomocí před překyselením organismu. Neváhejte a připravte si třeba celerový vývar anebo lahodnou a zdravou pomazánku, která bude skvělou volbou v kombinaci s celozrnným chlebem anebo jiným celozrnným pečivem.
Hrušky. Toto ovoce by vás asi při trávicích potížích konzumovat jen tak nenapadlo. Zdání ale klame. Nejen že hrušky obsahují bohaté zásoby rozpustné vlákniny, o níž jsme se již zmiňovali, ale jako bonus, trávení podporují a lidský organismus očišťují/detoxikují. Tyto výhody najdeme hlavně u hrušek čerstvých, nikoli tedy sušených.
Bílý jogurt. Střevní obtíže může mít na svědomí také nedostatek anebo nevyváženost bakterií, které se ve střevech přirozeně vyskytují. V bílém jogurtu se najdeme živé kultury, které mikroflóru střev upravují a s úspěchem bojují proti nežádoucím bakteriím. V obchodech se dívejte po čistých a kvalitních bílých jogurtech. Zvolit můžete i podmáslí anebo jiné mléčné kysané nápoje. Nezaškodí určitě ani kysané zelí, nejlépe domácí výroby.
Posledními ale neméně důležitými faktory, které zmíním, je dostatek tekutin a snížení stresu a stresových situací, které našemu trávení rozhodně neprospívají. Tekutiny dále pomáhají při správném zpracovávání potravy a zaručují její správné vyloučení.