Černé zlato
Stále více se používá jako zdravá alternativa běžné kuchyňské soli, má velkou spoustu výhod a u veganů a lidí, kteří trpí alergií na vejce vyznačující se trávicími potížemi, zarudnutím očí anebo kopřivkou po jejich konzumaci. Víte, o kterém produktu je řeč? Ano, jedná se o černou himalájskou sůl! Pojďme si ji tedy společně více představit, říct si k čemu se používá jaké má její konzumace dopady na naše zdraví.
V Indii ji naleznete pod názvem kala namak (což je skutečně v přímém překladu černá sůl) nebo také sanchal. V obou případech se jedná o neobyčejný druh vulkanické nerafinované soli (jedná se o sůl, kterou můžete nalézt běžně v přírodě v podobě minerálu, a není upravena řádnými technologickými procesy, takže si zachovává všechny své prospěšné látky a minerály).
Důvod, proč se používá jako alternativa vajec je naprosto jednoduchý. Na svědomí to má její chuť a vůně, kterými se pyšní díky obsahu siřičitých složek. Její název trochu mate, protože i když je tento minerál černé barvy, po jeho rozdrcení se sůl získává černo růžovou, lehce narezavělou až fialovomodrou barvu.
Těží se v oblastech Himaláje, kde se nachází již několik milionů let. Těžba probíhá tedy v Indii, Bangladéši, Pákistánu a Nepálu. V těchto oblastech je významnou složkou v receptech. Protože se podle ajurvédy těší chladivým účinkům., přidává se v Indii do osvěžujících a chladivých letních nápojů.
Má ovšem i pozitivní zdravotní účinky. Jak už bylo zmíněno obsahuje velkou spoustu minerálů. Jako pár příkladů lze uvést síru, sodík nebo chlór a železo. Pomáhá při problémech s chudokrevností. Snižuje vysoký krevní tlak a má i pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Napomáhá při trávicích potížích (pálení žáhy a plynatost), čistí střeva a pomáhá také proti parazitům a zlepšuje kvalitu zraku. Sehnat ji většinou můžete v prodejnách zdravé výživy.