Národní jídla Evropy
Energie je základem člověka, pokud chce vykonávat práci. Právě proto musíme jíst a dodávat tělu dostatečné látky. Avšak každý národ má jiné chutě. Pojďme si tedy pár z nich zmínit.
Irisch stew
Stát: Irsko
Pokrm se dá přirovnat k dušenému hrnci. Používá se zelenina jako cibule, mrkev a brambory. Připravuje se především z ovčího a beraního masa.
Jota
Stát: Chorvatsko
Jedná se o chorvatskou polévku, která obsahuje uzená vepřová žebírka a bůček. K vepřovému se přidá kysané zelí, brambory, česnek a koření. Žebírka se nakonec servírují vedle na talíř.
Pot-au-feu
Stát: Francie
Opět se jedná o polévku. Tentokrát vařená z telecí kýty nebo pleci s morkovu kostí a plátky telecího kolínka. Přidá se koření, zelenina a vše je připraveno.
Poronkäristys
Stát: Finsko
Hlavní potravinou při přípravě tohoto pokrmu je sobí maso, nahrubo nakrouhané maso, dušené se špetkou solí. Podává se s bramborovou kaší a omáčkou z brusinek.
Rosolje
Stát: Estonsko
Národní jídlo Estonska se skládá ze salátu z červené řepy, brambor a sleďů. Jako dekorace se používá vajíčko. Navíc se také může přidat maso, klobása nebo jiná zelenina.
Frikadeller
Stát: Dánsko
Takzvaný karbanátek je druh hlavního jídla, který obsahuje mleté vepřové maso s druhy papriky a cibulí. Podává se většinou s kaší či bramborami.
Köttbullar
Stát: Švédsko
Tento název skrývá pokrm masové kuličky. Skládají se z mletého vepřového a hovězího masa. Při přípravě se používá i rohlík, mléko, z kterých vznikne hmota na köttbullar. Tento pokrm můžete najít i v restauraci Ikea.
Paella
Stát: Španělsko
Typické španělské jídlo podobné rizotu. Hlavní přísadou je rýže, poté se nejčastěji objevují jako součást mořské plody, zelenina a koření.
Potica
Stát: Slovinsko
Sváteční moučník tvořený z vlašských ořechů. Poté suroviny typické pro těsto jako máslo, mouka či mléko. Ke konci se těsto sroluje jako roláda.
Bryndzové halušky
Stát: Slovensko
Chod se připravuje z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Jedná se o velmi populární jídlo Slovenska.
Moussaka
Stát: Řecko
Tradiční zapékaný pokrm tvořený z mletého masa, podušené cibule, lilků a rajčat. Varianty pokrmů můžou být různé.
Nezapomenu ani na národní jídlo Česka – Svíčkovou. Avšak kdo by ji neznal.