Znáte všechny úpravy mandlí?
Mandloň obecná už z názvu vypovídá, že na ni roste výborná pochutina, a to mandle. Mandli můžeme vidět v čokoládě, uzené mandle, slané mandle, mandle obalené v cukru anebo třeba i mandle obalené v chilli. Je možnost jí vidět na spousty způsobů. Každému vyhovuje tato pochutina jinak. Někdo jí rád chroupe naprosto přírodně.
Mandle využíváme na několik způsobů. Je to úžasné překvapení například v pečení. Takové raffaello zná každý. Vynikající kokosová kulička, která v sobě skrývá sladký krém a veprostřed najdeme onu mandli, která dodá dokonalost její chuti. Známe jí i z vánoční štoly, vánočky a jiných dobrot. Je možné jí zakombinovat i do klasických nesladkých pokrmů.
Co nám malá mandle vůbec skrývá?
Umí nám pomoci hned s několika důležitými věcmi. Pomůže nám chránit tepny, zlepší nám fungování našeho nervového systému a jsou výbornou výživou pro náš mozek. Stejně jako příbuzní adepti mandlí nám snižuje špatný cholesterol v krvi. Na překyselený žaludek je přeborníkem. Pomůže nám ve spousty věcech týkajícího se zdraví. Můžeme je vidět ve spousty oříškových mixech. Má jemnou mandlovou chuť. Doporučují se i k vínu a sýru – dokáže sladit chutě tak, abychom si vychutnali ostatní pokrmy v plné síle souznění chutí. Mandloním se daří v teplejších oblastech. Pěstování bývá obtížnější vzhledem k tomu, že nemají v oblibě zimu nebo chladné dny. Rozkvetou nám na jaře. Pokud bývají jarní mrazíky, můžeme přijít o celou úrodu mandlí a z toho jsou pěstitelé velice nervózní. Březen až červen je pro nás také důležitým časovým úsekem, jelikož nám mandle dozrávají. Musíme doufat, že nám naši pěstitelé dokážou ochránit tento prospěšný plod až do konce. Dováží nám mandle i z jiných zemích, ale co je české to je hezké. A podpora i malých pěstitelů v České republice je pro nás důležitější než zahraniční dovoz. Musíme si pomáhat navzájem.